В момента гризачите се подготвят за зимен сън, който започва през ноември и продължава до март. По информация на МОСВ, предадена от Русе 24, те периодично се събуждат, за да се хранят.
Експерти на Регионалната инспекция по околна среда и водите – Русе са проверили част от изкуствено отгледаните екземпляри. Освобождаването ще се извършва на етапи в земеделски земи, които попадат в зони на европейската екологична мрежа “Натура 2000”.
Хомяците са размножени в експерименталната база “Калимок” на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българската академия на науките в село Нова Черна, община Тутракан. Те са част от проекта “Живот за сокола”, изпълняван от института и финансиран по програма LIFE+.
Добруджанският, или черногръдият, хомяк е ендемичен вид и един от трите вида хомяци, срещащи се в България. Защитен е по Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България като уязвим.
Видът обитава ограничен ареал в централната част на Дунавската равнина и Добруджа, включително земеделски земи и ливади. Храни се със семена, зелени части на растенията и люцерна, а служи за храна на защитени видове, сред които ловният сокол, бухалът, пъстрият и степният пор.
Ровещата дейност на хомяка подобрява почвеното плодородие. Поради малочислената си популация той не се определя като вредител за земеделските култури. Сред основните заплахи за вида са лошите земеделски практики и употребата на пестициди.
Хомякът е обект на периодичен мониторинг и е включен в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие на ИАОС. Местообитанията му са сред приоритетните за опазване в мрежата “Натура 2000”.



















